Oma Puutarhuri Heli Metsänoja

puh. 040 671 7922

heli@pihatatar.fi

Puutarhaneuvontaa vinkkien muodossa

Omenapuiden kuntotarkistus

Omenapuiden parasta leikkausaikaa on perinteisesti maaliskuu-huhtikuu, kun lunta on vielä maassa mutta sää on leuto ja aurinko lämmittää. Tänä keväänä aikakäsite on venyvä ja siksi kärsivällisyyttämme koetellaan, mutta kyllä se kevät tulee joka vuosi. Ja kyllähän puita voi leikata melkein säässä kuin säässä, kunhan varoo pakkasia.

Hoitoleikkaus on yksi tärkeimmistä omenapuiden hoitotavoista. Vuosittaisten hoitoleikkausten yhteydessä on aina tärkeää myös tarkistaa puun yleinen kunto. Se vaikuttaa nimittäin myös leikkaukseen, koska onhan leikkaaminen aina rasitus puulle. Huonokuntoista omenapuuta täytyy säästellä ja tehdä leikkaamistarpeen arviointi sen mukaan.

Silmämääräinen kuntotarkistus usein riittää ja sen perusteella jo voidaan tehdä ratkaisuja puun hoidon kannalta. Toisaalta, sitten kun löydetään merkkejä lahottajasienestä tai muusta puun terveyttä uhkaavasta asiasta ja halutaan saada tarkempaa tietoa puunkuoren sisäisestä tilanteesta, voi puulle myös tehdä tarkemman kuntoarvion. Tällaisia tekevät esim. puunhoidon erityisosaajat arboristit. Mutta omenapuiden kuten muidenkin puutarhan kasvien jatkuva tarkkailu ympäri vuoden on tietysti kaikkien parasta kasvinsuojelutyötä mitä voit tehdä. Jos puuta uhkaa jokin kasvitauti tai öttiäinen, on käytännöllistä tehdä havainto ajoissa ja saada ongelma kuriin ennen kuin on myöhäistä.  

Asiantuntemusta siis tarvitaan, jotta usein hyvin rakaskin omenapuu kukoistaa vuodesta toiseen.