YRTIT VALTAAVAT KOTIPUUTARHURIN MIELEN

Aivan kuten millä tahansa alalla myös puutarhamaailmassa on trendejä. Tietyt asiat kokevat nousukauden harrastajien ja ammattilaisten piirissä.

Puutarha-alalla trendejä on yhtäaikaa meneillään tietysti monia, mutta yksi niistä on tällä hetkellä yrttikasvien saama huomio.

Yrttejä kasvatettiin jo aikoinaan kartanoiden keittiöpuutarhoissa. Ne kuuluivat ehdottomasti itseään kunnioittavan kartanon ryytimaahan. Nykyään yrttejä harrastetaan innokkaasti kotipuutarhoissa ja ikkunalaudoilla. Myös ammattiviljelijöille jalostetaan jatkuvasti uusia lajikkeita, joiden ominaisuudet lupaavat esimerkiksi entistä lyhyemmän kasvuajan. Tai, uusien jalosteiden ulkoinen olemus on niin mielenkiintoinen, että sillä saadaan kuluttajat ostamaan kyseisiä yrttikasveja. Yrteistä haltioitunut harrastaja tai kulinaristi saa intohimoilleen vastinetta, kun markkinoille tulee entistä eksoottisempia lajikkeita tai jo unohdetut perinneyrtit nostetaan uuteen suosioon.

Yrttejä on yleisesti helppo kasvattaa, mutta toki onhan niidenkin hoidossa eroavaisuuksia. Kun basilika tarvitsee suhteellisen paljon vettä ja ravinteita, pärjää ajuruoho paljon vähemmällä. Yksi yhteinen nyrkkisääntö yrttien lannoittamisessa lienee kuitenkin se, että lannoiteseosta valittaessa kannattaa tarkistaa, että lannoite sisältää hivenaineita. Eikä lannoittamista tietenkään pitäisi lopettaa, vaikka alkukesän suuri innostus vaihtuisi arkisempaan puuhasteluun. Itse kokeilin viime kesänä muutaman yrtin kasvattamista kasvihuoneessa kasvatussäkissä. Säkissä oli juuri sopiva turveseos ja valmiiksi mietitty lannoitus, joka riitti koko kasvukaudelle. Tarvitsi huolehtia vain kastelusta ja sekin hoitui kuin itsestään alapaineistetun tippaletkun avulla. Jokainen harrastaja haluaa nykyään puutarhaltaan helppoutta ja mikä olisi enää voinut olla tämän helpompaa. Ainoa ongelma oli se, että jättibasilika tuotti niin paljon satoa, ettei sitä ehtinyt syödä. Niinpä loppukesällä näin harvinaisen (ja loistavan) basilikan kukinnan. Harvinaisen tietysti siksi, että yleensä yrttiä kerätään syötäväksi sitä tahtia, ettei se koskaan ehdi kukkimaan.

Basilika on muiden yrttikasvien tapaan kuulemma hyvä perhoskasvi. Sitä voisi oikein hyvin kylvää reilun satsin kasvimaalle tai koristekasvien sekaan puutarhan istutusalueille, lannoittaa reilusti esim. fosforilla kukinnan edistämiseksi ja nauttia siitä ihan vain koristekasvina. Lisäksi saisi kauniita perhosia pyörimään pihalle.

Viimeisimmässä Kotipuutarha -lehdessä on yrttejä käsittelevä artikkeli, jossa on esitelty muutamia erikoisuuksia: http://www.kotipuutarha.fi/lehti/lehtiarkisto/kotipuutarha-4-2015.html