Kestävä suomalainen maisema - Vihervuosi 2016

Vihervuosi 2016 on alkanut. Varsinaiset avajaiset pidetään Viherpäivillä helmikuussa.

Vihervuosi on valtakunnallinen teemavuosi, jossa mukana voivat olla kaikki tavalla tai toisella maiseman kanssa tekemisissä olevat tahot. Ja sehän on yhtä kuin jokainen ihminen! Vihervuoden slogan on Minun maisemani - maalla ja kaupungissa, joka sisältää pääteeman Kestävä suomalainen maisema sekä alateemat lähiruoka ja hyötykasvien kasvattaminen kaupungissa. Pääteema liittyy mielestäni myös puutarhojen ja maisemasuunnittelun edelleen jatkuviin trendeihin luonnonmukaisuus ja voiman ja hyvinvoinnin saavuttaminen puutarhan ja maiseman avulla.

Teema sopii hyvin suomalaiseen luonteeseen, joka näkyy myös meidän yksityispihoissamme. Järkevällä tavalla suhtaudutaan puutarhan rakentamiseen, siihen mikä on milläkin paikalla sopivaa ja mikä menestyy, mikä sopii ympäröivän luonnon kanssa yksiin. Kun kerran on valittu sopiva puulaji torpan nurkalle niin siinähän se sitten jaksaa kasvaa vielä meidän jälkeemmekin. Kestävää kehitystä siis! Joku voisi sanoa tähän, että mitä kehitystä se on, jos puu könöttää samalla paikalla hamaan tulevaisuuteen asti! Noh, puu kasvaa joka vuosi ja kasvun mukana se itse ja sen lähiympäristö muuttuu. Puun ollessa vielä taimikokoinen, paikka on täynnä valoa (ja tuuleekin vähän liikaa). Kasvaessaan puu luo pikku hiljaa katvetta ja suojaa, sen alle syntyy aivan uusi ilmasto! Sen myötä myös muu kasvillisuus sopeutuu kasvuolosuhteiden muuttumiseen, ihmisten oleskelupaikat siirtyvät kun 'on ihanaa kattaa kesäinen kahvipöytä suuren puun alle!'. Itse asiassa koko puutarha kehittyy jatkuvasti - se elää ja kestää! Kuvittele, mitä se olisi ollut väärän puuntaimen kanssa... Joko puu olisi kuollut parissa vuodessa tai sitten se olisi vain juronut. Ja kituuttaen elävää puuta olisi ollut tylsää ja harmillista katsella vuodesta toiseen.

Kestävään suomalaiseen maisemaan on monta näkökulmaa. Kaupunkirakentamisessa se on paljon monimutkaisempi ja teknisempi kuin yksityispihoilla vaikka pääperiaatteet ovatkin samat. Mutta oman pihan  puutarhanhoito ja kasvien kasvattaminen ei ole mitään rakettitiedettä, kunhan malttaa vähän tutkia maata ja muita kasvuolosuhteita. Mutta joskus tietysti kannattaa turvautua puutarhurin apuun tai kysyä vinkkejä pihasuunnittelijalta. Ainakin jos mielessä on kestävänkehityksen helppohoitoinen puutarha! 

#vihervuosi2016, #kestavakehitys, #kestavasuomalainenmaisema, #puutarha