Ensi kesän pihaprojektin voi aloittaa nyt!

Innostus pihan suunnitteluun iskee yleisimmin keväällä kun ympäröivä maailma alkaa näyttäytyä meille taas vihreänä.

 #Kasvunihme iskee päin kasvoja ja antaa rutkasti energiaa alkaa haaveilla ja suunnitella unelmien pihaa. Mutta miksi ei aloittaa syksyllä?

Kestävä ja laadukas #piha vaatii yleensä huolellista suunnittelua ja siksi #pihasuunnittelu tulisi aloittaa hyvissä ajoin, mieluiten jo asuinrakennuksen suunnittelun yhteydessä. Huolellinen suunnittelu säästää myös puhdasta rahaa. Niin kauan kuin tontti ei piiloudu lumeen peittäen maastonmuodot ja olemassa olevan kasvillisuuden, niin kauan voi mittailla ja arvioida maastoa ja ilmastollisia tekijöitä, löytää pihan yksilölliset (ehkä arvokkaimmatkin) piirteet, kuten esimerkiksi kalliot ja kivilohkareet tai puronuomat. Joskus suunnitelman pohjalle on tarve tehdä inventointi pihan olemassa olevista kasveista ja sekään ei tietysti onnistu enää lumen sataessa maahan. Talven tullessa toden teolla #pihasuunnittelija voikin sitten jo keskittyä työpöytänsä ääressä visualisointiin, ideointiin sekä kasvien ja materiaalien valintaan.

Pihasuunnittelun aloittamisessa syksyllä on myös se etu, että suunnitelman pohjalta voidaan tehdä materiaali- ja työtilauksia jo edellisen syksyn ja talven aikana. Kevät on viheralalla kiireisintä aikaa ja jos pihaprojektin tilaukset jäävät keväälle - silloin kun haluaisi piharakentamisen jo alkavan - voi rakentajan ja taimien saamisessa olla haasteita. Aikaisin tilaamalla voi itse paremmin vaikuttaa myös työn ajankohtaan.

Jos kesällä herännyt innostus pihaprojektin aloittamiseen on jäänyt tähän mennessä vielä haaveiden tasolle, ei kannata harmistua. Pihaprojektin voi aloittaa nyt syksyllä suunnittelulla ja jatkaa keväällä pihan rakentamisella. Eikös sitä aina sanota, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty?